11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi

 Celebrat anual pe 11 octombrie, Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi, nu trebuie să fie confundat cu Sfântul Filip, unul dintre cei 12 apostoli (14 noiembrie). Acest Filip, din 11 octombrie, s-a născut la Palestina, a fost căsătorit și a avut copii. 


După pogorârea Sfântului Duh, cei 12 Apostoli l-au numit pe Filip diacon, în biserica din Ierusalim. Împreună cu el, alți șase diaconi, au fost însărcinați cu jertfele celor credincioși și îngrijirea văduvelor, orfanilor și nevoiașilor. Cel mai în vârstă din cei 7 diaconi a fost Sfântul arhidiacon Ștefan. Când a început persecuția împotriva creștinilor, evreii l-au omorât lovindu-l cu pietre pe Sfântul mucenic Ștefan.     

   

11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi

Apostolul Filip a părăsit Ierusalimul și s-a stabilit în Samaria. Acolo, a propovăduit cu succes creștinismul. Printre cei convertiți a fost de remarcat magicianul Simon, care "vrăjea şi punea în uimire pe poporul Samariei. Toţi, de la mic până la mare, îl ascultau cu luare aminte şi ziceau: „Acesta este puterea lui Dumnezeu, cea care se numeşte mare.” Îl ascultau cu luare aminte, pentru că multă vreme îi uimise cu vrăjitoriile lui. Dar când au crezut pe Filip, care propovăduia Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu şi a Numelui lui Isus Hristos, au fost botezaţi, atât bărbaţi, cât şi femei. Chiar Simon a crezut şi, după ce a fost botezat, nu se mai despărţea de Filip şi privea cu uimire minunile şi semnele mari care se făceau" (Faptele Apostolilor 8: 9 - 13). 


La porunca unui inger al Domnului, Sfântul Filip a plecat spre Ierusalim la Gaza. Acolo a întâlnit un demnitar al împărătesei Etiopiei, pe care, de asemeni, l-a convertit la creștinism (Faptele Apostolilor 8: 26 -39). Sfântul Filip a propovăduit neobosit Cuvântul lui Dumnezeu în multe regiuni din Orientul Apropiat, învecinate cu Palestina, Asia Mică, unde a botezat numeroși păgâni. Sfântul diacon Filip a murit în pace  la o vârstă înaintată. 


10 octombrie: Sfințîi Mucenici Evlampie și sora sa, Evlampia


11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi 11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.